קונדיטוריה המייצרת מאפים שונים למכירה מחויבת ברישיון יצרן אוכל, לצד רישיון עסק. על מנת להקל על הקמתן ופעולתן של קונדיטוריות ומאפיות בוטיק קטנות, פרסם משרד הבריאות הנחיות גמישות לצורך הוצאת רישיון יצרן לקונדיטוריות ומאפיות קטנות, עם מספר הגבלות – אותן נפרט במאמר זה.
כיצד נגדיר מהי מאפייה או קונדיטוריה קטנה
- הייצור מוגבל לעד 200 כיכרות לחם ביום.
- הייצור מוגבל לעד 200 ק"ג ביום.
- כמות הקמח לייצור יומי מוגבלת ל-100 ק"ג.
- נעשה שימוש בקמח מנופה בלבד ממקור יצרני.
- נעשה שימוש בנוזל ביצים מפוסטר ממקור יצרני ולא בביצים טריות.
- נעשה שימוש בחלב מפוסטר בלבד.
- נעשה שימוש במלוש בגודל שאינו עולה על 60 ליטר.
- לפחות 70% מהתוצרת נמכרת בחנות המכירה של העסק לצרכנים פרטיים.
- עד 30% מהתוצרת יכולה להימכר לבתי עסק אחרים כמו מסעדות, בתי מלון ומכולות.
- בכל משמרת עד שלושה עובדים.
דרישות הנדסיות ממאפיה או קונדיטוריה קטנה
להלן חלק מהדרישות ההנדסיות של המבנה:
- שטח המאפייה לא יהיה קטן מ-70 מ"ר.
- על הקירות החיצוניים להיות עשויים מחומרים קשיחים, כמו גם הרצפה שחייבת להיות שלמה ומשופעת בהתאם למיקום קווי הביוב והמים.
- שטח הייצור במאפייה יהיה בגודל 25-30 מ"ר ויכלול בתוכו מחסן קמח ומחסן חומרי גלם לייצור.
- גובה התקרה של שטח הייצור לא יהיה קטן מ-2.75 מטרים ויצופה באריחי חרסינה או חומר דומה עד לגובה של 1.8 מטרים.
- נדרש איטום מפני חדירת מזיקים.
- ניתן להתקין בשטח הייצור כיור אחד משותף לשטיפת כלים ושטיפת ידיים.
- אין דרישה למקלחות לעובדים (ניתן להסתפק בתאי הלבשה בלבד), לחדר אוכל לעובדים (העובדים יאכלו בשטח המכירה של החנות), ולמחסן עבור תוצרת מוגמרת (כל התוצרת תאוחסן בחנות).
המסמכים הנדרשים להגשת בקשה לרישיון יצרן למאפיה או קונדיטוריה קטנה
- תרשים סביבה בקנה מידה של 1:2,500.
- תוכנית מפעל בקנה מידה של 1:100, הכוללת פירוט של צנרת הביוב, מערכת הניקוז ויתר מתקני האינסטלציה.
- תוכנית סידור פנימי בקנה מידה של 1:50, הכוללת פירוט של כל הציוד הנדרש להפעלת המאפייה.
- נספח ייצור המתאר את המוצרים שתייצר המאפייה, את התוצרת המוגמרת הצפויה וגם את חומרי הגלם והאריזות הנדרשות לכך. כמו כן הנספח יתאר את האחסון בעסק, תהליכי הייצור, מספר העובדים בכל משמרת ועוד.
חשיבות התכנון לצורך קבלת רישיון יצרן למאפיה או קונדיטוריה קטנה
למרות ההקלה הגדולה עם פרסום ההנחיות המקלות על הוצאת רישיון יצרן למאפיות וקונדיטוריות קטנות, אין מנוס מהחשש מפני תהליכי עבודה לא נאותים, סיכון לזיהום צולב וחלילה הרעלת מזון של הצרכנים. כדי להימנע מכך, יש להקפיד על תכנון מקצועי, הכולל פתרונות לכל התרחישים האפשריים ומבוסס על ידע וניסיון. תכנון לקוי עלול לפגוע באיכות המוצר ובבריאות הצרכנים ויוביל לשלילת הרישיון וסגירת העסק. המומחים שלנו עומדים לרשותכם – נעשה הכל כדי שגם אתם תוכלו להגשים חלום, לאפות את כשרונכם ולשמח לבבות.