פוד-טראק (Food truck) – משאית מזון, הוא המצאה נהדרת המאפשרת למזון מסוגים שונים להגיע עד אלינו – ליריד שבו אנו מבלים, לפארק שבו אנו מטיילים ואפילו עד הבית. תקופת הקורונה, שסגרה את דלתות המסעדות ואת כולנו בתוך הבתים, היוותה מנוע משמעותי לצמיחתם של בתי עסק רבים העוסקים ברוכלות מזון, וביניהם פוד טראק, שהצליחו לשמר את ענף המסעדנות רלוונטי מתמיד ולאפשר לציבור הרחב ליהנות ממזון טעים ומנחם גם בתקופה הקשה.
פוד-טראק וכל עסק אחר של רוכלות מזון, מחויב ברישיון עסק ספציפי, המתיר לבעליו לעסוק בממכר מזון במבנה יביל (מבנה ארעי, שאינו קבוע). למרות כל היתרונות של הפוד-טראק, עד לאחרונה תחום רוכלות המזון לא היה מוסדר כראוי בצו לרישוי עסקים ולכן היה קשה מאוד להוציא רישיון עסק עבורו. בתחילת 2021 פרסמה הממשלה מפרט אחיד לפריט רישוי של רוכלות מזון – 6.9 א' המגדיר ומעגן את הדרישות להפעלת עסק לרוכלות מזון כגון פוד-טראק, והקל משמעותית על קבלת רישיון עסק בתחום זה.
שני סוגים עיקריים של פוד-טראק
למעשה, קיימים שני סוגים עיקריים של פוד טראק. הסוג הראשון הוא הפוד-טראק הנייד – שהינו כלי רכב מסוגים שונים: משאית, אוטובוס או רכב מסחרי, הנוסע ממקום למקום ומוכר מזון במקומות שאושרו מראש על-ידי מחלקת רישוי העסקים המקומית, בכל מקום אליו הגיע.
הסוג השני הוא פוד-טראק קבוע או נייח, שבנוי על תשתית כמו עגלה נגררת המתחברת לכלי רכב, ופועל כמו מזנון קטן. פוד-טראק מסוג זה נמצא במקום קבוע בכל תקופת פעילותו, או בתקופות מסוימות שנקבעו מראש.
חשוב לדעת כי רישיון העסק שניתן לרוכלות מזון תקף אך ורק בתחומי הרשות המקומית בו הוא ניתן ונחתם וכי יש להוציא רישיון עסק מתאים לכל רשות בו הוא פועל.
מה מותר לעשות בפוד טראק
הפעולות המותרות הקשורות בטיפול במזון מצומצמת וכוללות:
- חימום של מזון קפוא או שאינו קפוא, מוכן לאכילה וארוז מראש על ידי יצרן מורשה, כגון: שניצלונים, נקניקיות, בורקסים אפויים, פיצות אפויות, טוסט, חביתה מביצים מפוסטרות, קלחי תירס, פופקורן וכד'. כמו כן ניתן להכין מרקים מאבקות מוכנות.
- טיפול תרמי באמצעות אפייה או טיגון בשמן של מזון צמחי (שאינו מן החי) שאינו מוכן לאכילה ונארז מראש והוקפא על ידי היצרן, כגון צ'יפס, פלאפל, ירקות קפואים, מוצרי מאפה קפואים, פיצות קפואות, פסטלים וכד'.
- הפשרה – רק לפי הוראות היצרן, כמו במקרה של עיסת פלאפל שמגיעה מהיצרן קפואה.
- ערבוב, מריחה, הרכבת מנות – ממזון מוכן לאכילה ממקור מורשה, כמו ירקות שטופים, חמוצים, סלטים: חומוס, טחינה, מטבוחה שימורי דגים ועוד, דברי חלב, גבינות, פסטרמות, נקניק וכד'.
- תיבול.
- חיתוך.
הוראות כלליות שחשוב להכיר:
- פעולות הטיפול במזון בעסק, ובכלל זה: חימום המזון, הרכבת כריכים, הכנת מיצים, טיגון ביצה או הכנת סלט ירקות או פירות – ייעשו במנות אישיות, לעיני הלקוח ולצריכה מידית, למעט מספר פעולות מצומצם שהותר לעשות לא לעיני הלקוח, כמו חימום נקניקיות במתקן חימום רציף, הכנת צ'יפס קפוא מראש, הכנת קלחי תירס או פופקורן, אפיית מוצרי מאפה.
- לא ניתן להחזיק או לטפל במוצרים גולמיים מן החי שאינם מוכנים לאכילה (גולמי או נא). למשל: בשר ועוף מחויבים להגיע במצב קפוא או חם ומוכן לאכילה, מספק יצרן מאושר. בהתאם, לא ניתן לעבוד עם ביצים טריות, אלא עם נוזל ביצים מפוסטרות בלבד.
- לא ייעשו בעסק פעולות בישול במזון שאינו מוכן לאכילה, כגון: תבשילי קטניות, אטריות או ירקות.
- ירקות ופירות יתקבלו רק מספק יצרני מורשה במצב שטוף ומוכן לעבודה ולא במצב גולמי.
- ניתן להכין שתיה חמה ומיצים מפירות שטופים ומחוטאים בלבד, שיתקבלו מספק יצרני מורשה.
- ניתן לשמור אריזות מזון מוכנות לאכילה שנפתחו לצורך מכירתן בתפזורת, עד לסיום תכולת האריזה.
הגשת מזון בתפזורת תיעשה תוך שימוש בכפפות חד פעמיות, אשר יוחלפו אחת לשעה לפחות, או לאחר כל ביצוע פעולה שאינה קש
דגשים להתקנה ושימוש בתשתיות סביבתיות והנדסיות במשאית מזון - Food truck
- מים: חייבים להיות באיכות של מי שתיה. יש להתקין חיבור פיזי מאושר להזנת מים או מכלי מים, המרוקנים בסוף כל יום עבודה וממולאים מחדש ביום העבודה הבא. בעסק שבו מתבצע טיפול במזון, יש להתקין שני כיורים לפחות – אחד לרחיצת ידיים והשני כיור תפעולי, הכולל מים קרים וחמים, באמצעות אטמור לחימום מים. ניתן להשתמש בשני כיורים צמודים עם מחיצת הפרדה.
- חשמל: במקרה של הפסקה באספקת החשמל למשאית המזון, יש להפסיק את הפעילות בעסק עד לחידוש אספקת החשמל.
- ניקוז: יש להתקין פתרון לניקוז שפכי העסק, על-ידי חיבור קבוע לביוב או על-ידי אגירת שפכים במיכל ייעודי, הכולל אישור לריקון המיכל במקום המיועד לכך.
- בטיחות אש: יש להתקין בעסק מטפה אבקה 6 ק"ג בעל אישור תקינות.
- גז: על מערכת הגז המותקנת בעסק לענות לדרישות ת"י 158 ועל העסק להחזיק באישור מבעל מקצוע עם רישיון לעבודות גפ"מ.
- סביבת העסק: תהיה בטוחה ונקייה ממפגעים, וכן גודלה והציוד שתכיל יתאימו להיקף וסוג הפעילות בעסק. עליה לכלול אזור המתנה המיועד ללקוחות העסק, שהינו מוצל מהשמש ומוגן מפני הגשם. בעל העסק יוודא כי לא יעשן אדם במתקן העסק.
יוצאים לדרך!
המפרט החדש, שעושה סדר בכל הקשור להוצאת רישיון עסק לרוכלות מזון – הוא בשורה נהדרת, אך התהליך עדיין חדש לרשויות וכרוך בטרחה, סחבת ובזבוז של זמן יקר, כמו גם בהשגת כל האישורים הנדרשים ועבודה לפי תכנון מוקפד ומקצועי. כדי שתוכלו להפעיל במהרה את ה- Food truck שלכם ולשמח את הלקוחות באוכל טוב בכל רחבי הארץ, מומלץ להקל על תהליך הוצאת הרישיון למשאית מזון בעזרת מומחים לדבר. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן – בואו נצא לדרך!
מידע זה מוגש כשירות לציבור בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.