אישור נגישות לרישוי עסקים – פירוט הדברים שצריך לדעת

אישור נגישות לרישוי עסקים

אישור נגישות לרישוי עסקים – כיום, בעקבות המודעות הרבה לחשיבות נגישותם של עסקים והחקיקה המקיפה בתחום, עסקים צריכים להציג אישור נגישות כדי להיות זכאים לרישיון עסק. עצם תהליך קבלת האישור מאפשר לעסק לבחון את מאפייניו ולוודא כי הוא אכן מתאים לאנשים בעלי מוגבלויות. במאמר זה נבחן מהי נגישות, ומדוע עסקים רבים מתקשים לעמוד בתנאים המחמירים הכוללים פרטים קטנים רבים ומורכבים.

מהי נגישות?

ראשית חשוב להבהיר את המושג נגישות בהקשר זה. נגישות מוגדרת כהתאמה של סביבה ליכולות הפיזיות והמנטליות של בעלי המוגבלות. כאשר אנו חושבים על המושג "בעל מוגבלות", נהוג לדמיין קודם כל אדם נכה על כיסא גלגלים. אך, מוגבלות בהליכה היא רק אחת מקשת רחבה של סוגי מוגבלויות. בפועל, ישנם בעלי מגבלות ראייה, מגבלות שמיעה וקשיים נוספים המונעים מהאנשים הסובלים מליקוי כלשהו, לקחת חלק מלא בפעילות במרחב הציבורי.

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות קובע כי אדם בעל מוגבלות זכאי לקבל שירות בכל מקום באופן שוויוני שבו הוא ניתן לכלל הציבור.

מהו אישור נגישות רישוי עסקים?

כדי לתקן זאת הוגדרה סדרת חוקים המשמשת אורים ותומים לשינויים הנדרשים כדי להנגיש עסקים ומוסדות ציבוריים למרבית האנשים כולל בעלי המוגבלויות. למשל, יצירת מרחב פיזי שמתאים לאנשים בכיסא גלגלים באמצעות מעליות ופתחים רחבים. מלבד זאת, חלק מחוקי הנגישות כוללים גם הפעלה קולית ושילוט מתאים לנגישות. לכן, עסק חדש המתחיל לפעול צריך לקחת בחשבון את התהליך הנדרש לקבלת אישור נגישות רישוי עסקים.

חוקים ותקנות הנוגעים לאישור נגישות רישוי נגישות

אישור נגישות רישוי עסקים מתבסס על סדרה של חוקים, תקנות ותקנים שנועדו לסייע להנגשת המתחם. לכל תחום פעילות יש הגדרות שונות.

נגישות:

חוקי הנגישות כוללים הגדרות מדויקות ליצירת מתחמים נוחים לעלייה וירידה וכן שילוט של מתחמים אלה. לדוגמא, הנחיה להוספת אמצעי בקרה המונעים את הגפת הדלת, כדי למנוע מאדם עם מקל נחייה או חיית שירות הנמצאים במסלול הדלת. קיים הבדל, למשל בין הנגשה למוגבלי ראייה, המסוגלים לקרוא טקסטים בשילוט עם ניגודיות גבוהה, בפונט בולט ויכולים להסתייע בתבליטים על הרצפה, לבין הנגשה לעיוורים הזקוקים לסיוע קולי בביצוע פעולה.

חשוב להסתייע בשירותיה בחברה מקצועית המכירה את ההנחיות על בוריין. חלק מהתקנות הקשורות לנגישות נקבעות על ידי הרשויות המקומיות עצמן. היות וקבלת רישיון העסק הוא תהליך המבוסס על אישור עירוני יש לעמוד בתקנות אלה.

שטחי החוץ:

כדי לקבל את האישור חלק מהעסקים צריכים לבצע שינויים גם בשטחי החוץ שלהן. לדוגמה, בחנייה מול חלק מבתי העסק יש להציג תמרור המפנה לחנייה נגישה, חלק מהמקומות צריכים לאפשר חנייה לרכב גבוה, אורך החנייה לרכב רגיל יעמוד על חמישה מטרים, ואורך החנייה לרכב גבוה יעמוד על שישה מטרים. אם יש מעלית בבית העסק יש להציב שלט עם איורים לשימוש במעלית או מצגת חזותית וקולית.

האם מספיק לבצע את השינויים רק באופן זמני?

עסקים רבים טועים לחשוב כי יש לבצע את השינויים באופן זמני בעת הקמת העסק, ולאחר קבלת האישור מחזירים את המצב לקדמותו. חשוב לדעת כי כל מקום שהוא ציבורי חייב להיות נגיש בלי קשר לתהליך קבלת אישור עסקים, במידה שלא הוא יהיה חשוף לתביעה. כדאי לדעת שאת האישור גם ניתן לאבד במידה ולא עוקבים ומתמידים בקיום ההנחיות.

אנו מלווים חברות ועסקים רבים הן בשלבים הראשונים של קבלת האישור והן בהמשך הדרך בשנים שבהן העסק פועל. זכרו כי  השינויים וההנגשות מקלות לא רק על בעלי לקויות אלא על כלל הציבור. למשל, כבדי משקל יכולים להיכנס בקלות רבה יותר למעלית במקום אם היא עומדת בתקן, יכולים להשתמש בגרם המדרגות ולעבור בכל פתח.

חשוב לזכור גם כי כל מקום ציבורי הנותן שירות ציבורי, חייב להיות נגיש לכל האוכלוסייה בצורה שוויונית!

לסיכום, קבלת אישור נגישות מותנה בעמידה בחוק השוויון הארצי וכל הרשויות בארץ כולן כפופות אליו בלבד, אלא אם כן צוין אחרת בהנחיה. ללא טופס נגישות העסק אינו יכול לפעול בצורה חוקית. כדי לעמוד בכל התקנות המחמירות בתחום יש צורך להכיר אלפי פרטים קטנים הקשורים לנגישות, ולדעת כיצד לבצע את ההתאמות הנכונות לנגישות מלאה. אם כיום אתם מקימים עסק חדש או מעוניינים לשדרג את העסק הקיים, תוכלו לפנות לשירותינו, ולהתבסס על שנות ניסיון רבות של חברה המתמחה בהנגשת עסקים, ויכולה לסייע כבר מהשלבים הראשוניים של תכנון שטחי החוץ והפנים בעסק.

דילוג לתוכן